Yenidoğan Bebeklerde Uyku Alışkanlıkları
Doğru her yerde yazıldığı gibi yeni doğan bebekler çok uyurlar. Peki Yenidoğan bebeklerde uyku bir alışkanlıkmı, ihtiyaçmı ve gerçekten de gereklimi. Bebeğinizin ilk birkaç haftada her 24 saatte 18 saate kadar uykuda kalmasını beklenir. Ancak sık sık beslenmeye ihtiyaç duyacağından gece veya gündüz bir saatten üç saate kadar ise uyanık kalır. İşte tam olarakta bu özellikle, ilk başta bazı uykusuz gecelerin bizi beklediği anlamına gelir.
Merak etmeyin bu zamanla farklılık gösterecektir. Bu her nekadar uykularnızdan mahrum kalacağınız anlamına gelsede yenidoğan bebeklerde uyku düzeni alışlanlıklarıyla düzeltilecektir. Ancak şunu hiç bir zaman atlamayın bebeklerin uykusu beynindeki gelişmelerden kaynaklı sık sık olmasa da hafif, hemen uyanabilir cinsten olacaktır. Eeeee ama olsun o kadar da değil mi ? Bebek ve Uyku ile ilgili diğer yazılarımızada göz atın. Ve Uyku Danışmanı Tavsiyemiz olan Sinem Gerger Akınal ‘ı araştırın.

Altı hafta ile sekiz hafta arasına geldiğinizde ise bebeğiniz muhtemelen gündüz ve geceleri daha uzun sürelerde daha kısa aralıklarla uyuyacaktır. Ama yine de gece boyunca mama yemek için uyanacaktır. Yani kısacası artık bebeğiniz daha önce bahsettiğimiz şekilde hafif uyku yerine daha yoğun bir uykuya geçiş yapacaktır.
Tabi bebeğinizin sekizinci haftadan öncede sağlam bir gece uykusuna sahip olabilir bu mümkündür. Çünkü her bebek farklı olsa da, şu da bir gerçektir. İlk birkaç ay boyunca uykunuz kesintiye uğraması muhtemeldir. Amacınız bebeğinizin gece boyunca uyumasını sağlamaksa, çocuğunuz yeni doğduktan itibaren net alışkanlıkları kazandırın. Bu alışkanlıklar onu zamanla sağlam bir uykunun temelini atacaktır.
Peki doğum ile başlayıp bu ilk aylar dediğimiz zaman diliminde nasıl teşviklerden yararlanabilirsiniz.
Anne İlgisi ve Anne Çocuk ilişkisinin temelini oluşturur evet çocuğunuzun hareketlerini gözleyip o hareketlere bir tanı koyup onları takip etmeniz. Onları gözlemleyin ve uyuma zamanı geldiğini belirten hareketleri hafızanıza kazıyın.
Bebeğinizin ilk üç ayında, uykulu olduğuna dair verdiği sinayller şöyle olabilir lütfen gözlemleyin.
- Bebeğin Gözlerini Ovalaması
- Bebeklerin Kulaklarını Elleriyle Çekmesi
- Gözlerinin altında soluk halkaların oluşması
- Bebeklerin Mızırdanması ve ağlaması
- Boş Boş Bakıyor Olmaları
- Sürekli esnemeleri
- Çevresine ve oyuncaklarına ilgisini kaybetmesi
- Sessiz ve sakin davranışları
İşte tam bu noktalarda onu uyuması için hazırladığınız yere yatırabilirsiniz. Merak etmeyin bu sizin ona olan anne ilgisinin azaldığı anlamına gelmiyor. Hatta anne-çocuk ilişkisinede zarar vermiyor. Aksine güçlendiriyor. Çünkü dedik ya artık siz bir rutin oluşturuyorsunuz.
Bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı gösterin !
Bebeğiniz yaklaşık iki haftalıkken, ona gece ve gündüz arasındaki farkı göstermeye başlayabilirsiniz.
Sabahları uyandığı zaman elbiselerini değiştirin, yeni bir günün başladığını anlamasına yardımcı olun.
Oynayın, konuşun ve onunla mümkün olduğunca çok etkileşimde bulunun. Uyandığında sohbet edin ve şarkılar söyleyin. Evi ve odasını aydınlık tutun. Radyo veya çamaşır makinesi gibi günlük sesleri duymasına izin verin.
Işıkları ve sesleri düşük tutun. Bütün bunlar bebeğinizin gece uyumanın ne olduğunu anlamaya başlamasına yardımcı olacaktır.