Bebeklerde Diş Çıkarma
Bebeklerin çoğu dişleri yaklaşık 6 ayda, bazıları ise 3 ay kadar erken gelirken, diğer bebeklerin dişleri 14 ay kadar geç başlayabilir. Bununla birlikte, bebeğinizin diş çıkarmayı deneyimleme eğilimi bebekten bebeğe değişir.
Diş çıkarma konusundaki en zor şey, bebeğinizin dişinin gerçekte patlak vermesinden 2-3 ay önce kabaca başlayabilmesidir. Belirtileri tanıyamazsanız, hem sizin hem de bebeğiniz için zor olabilir.
İşte Bebeğinizin Diş Çıkardığını Gösteren İşaretler
Nesneleri Isırma ve Çiğneme

Bebeğiniz, bazı ağrıyı hafifletmek için karşı baskı oluşturmak için diş çıkarma sürecinde her şeyi çiğneyecektir. Bu süreçte onu hafifletmek için ona diş çıkarma oyuncakları verebilirsiniz. Bebeğinizin çiğnediği şeyin temiz ve mikropsuz olmasına dikkat edin.
Salyalarda Artma

Diş çıkarma işlemi sırasında, bebeğinizin vücudu hassas ve şişkin diş etlerini yağlamak için ekstra tükürük oluşturur. Bebeğinizin diş çıkarırken çok ıslak bir çenesine sahip olacağını keşfedeceksiniz.
Rahatsız Uyku
Bebekler yaşadıkları rahatsızlıktan dolayı daha az uyuma ve daha uyanık olma eğiliminde olacaktır. Bebeğiniz daha az uyuyabilir ağlayarak uyanabilir endişelenmeyin dişi çıkıcağı için cnaı yanıyor. Doktorunuza danışmalısınız.
Yeme Alışkanlığındaki Değişim ve Azalan İştah

Katı yiyecekleri yiyen bebekler, kaşık ve katı yiyecekler diş etlerini tahriş ettiği için biberona geri dönmek isteyebilirler; oysa diğer bebekler, bazı ağrıların hafifletilmesi için karşı basınç oluşturmak için katı yiyecekler isteyebilir.
Kulak Çekme, Yanak ve Çene Sürtme

Bebekler, yaşadıkları acının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olan karşı baskı oluşturmak için çene etrafındaki alanı ovalayarak kendi masajlarını içgüdüsel olarak uygularlar.
Parmaklarını Ağızını Sokma

Çiğneme diş çıkarma işlemindeki rahatsızlığı giderir ve bebeğinizin parmaklarını çiğneyerek kendisini rahatlatmaya çalıştığını görürsünüz. Bebeğinizin ellerini zararlı tuttuğundan mikropları yutabileceğinden emin olun.
Diş Çıkarma Döküntüleri ve Öksürük
Diş çıkarmanın neden olduğu fazladan sersemlik sürtmelere, yüz döküntülerine ve bebeğinizin boğazının arkasındaki tükürük toplanmasından dolayı öksürüğe neden olabilir. Öksürük, bebeğinizin ağzının arkasında toplanan ekstra tükürük nedeniyle tıkanma refleksinden kaynaklanır.
Şişmiş Diş Eti ve Diş Tomurcuklarının Görünmesi
Bebeğiniz kırmızı ve şişkin diş etlerine sahipse, diş çıkardığı kesin bir işarettir. Parmağınızı diş etleri üzerine hafifçe sürterek rahatsızlıklarından kurtulmanıza yardımcı olabilirsiniz. Ellerinizin temiz olduğundan emin olun.
Sebepsizce ağlamak
Bazı bebekler diş etleri iltihaplanırken diş çıkarma sırasında büyük bir rahatsızlığa maruz kalma eğilimindedir. Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa diş çıkartıyor olabilir.
Diş Çıkartırken Bebeğinizi Nasıl Rahatlatabilirsiniz ve Ne Zaman Doktorunuzu Aramanız Gerekir?
Diğer bebekler için işe yarayan şey sizin için çalışmayabilir. Bebeğinize çiğnemek için soğuk bir şeyler vermeniz önerilir, emziklerinizi bebeğinize vermeden önce dondurabilirsiniz. Emziren anneler, parmaklarını suya batırmayı ve her beslenmeden önce bebeğinin diş etlerine masaj yapmayı deneyebilir, çünkü bu, emzirirken meme ucunu ısırmalarını önler.
Bazı diş çıkarma belirtileri aslında hastalık belirtileriyle aynıdır, bu nedenle herhangi bir semptom tespit ederseniz ertelemeyin ve doktorunuza danışın. Çocuğunuzun dişlerinden hiçbiri 15 ayda çıkmamışsa, diş hekiminize bir ziyarette bulunmayı unutmayın. Umarım bu ağız sağlığı uygulamalarını erken uygulamaya koymak, çocuğunuza geleceklerinde fayda sağlayacaktır.