Genellikle “yumuşak nokta” olarak anılan bıngıldak kafatasının kemiklerinin henüz oluşmamış olduğu kısımdır. Bıngıldak, bebeklerin en hassas noktasıdır. Bebebklere aşina olan anneler bıngıldağı farkederler. Başın üst kısmına dokunulduğunda yumuşak, boşluk gibi bir yer bulunur.
Ortalama bıngıldak boyutu 2.1 cm’dir. Aynı zamanda 4.5 cm bıngıldakta normal kabul edilebilir.
Bıngıldak ne zaman kapanır?
18. ayda tamamen kapanmış olması beklenir. Hekiminiz her kontrolde bıngıldağını kontrol edecektir sizede bilgi verecektir. Bıngıldak bebeklerin beyin gelişiminde önemli rol oynar. Bebeklerin kafasında 6 adet bıngıldak bulunur. Biz bu 6 bıngıldaktan sadece 2sini hissedebilir. Diğer bıngıldakları sadece doktorlar hisseder. Bizim farkedemediğimiz bıngıldaklar 2-3 ay içerinde kapanır.
Bıngıldağa dokunmak zarar verir mi?
Bıngıldağa bastırılmamasıda gerekir. Batıcak cisimlerde bıngıldağa zarar verir. Zaten hafifçe dokunulduğunda da hissedilir. Bıngıldağa dokunmaktan çekinmeyin bebeğinizin bıngıldağına dokunmak ona zarar vermez. Bebeğinizin saçını taramaktan çekinmenize gerek yok.

Geç kapanan bıngıldağın zararları nelerdir?
Geç kapanan bıngıldağın nedenini erken öğrenmek duruma daha hızlı engel olmanıza yardımcı olur. Bıngıldağın geç kapanmasından çok erken kapanmasının sorun yaratabileceği hekimler tarafından söylenir. Erken kapanan bıngıldak hekimler tarafından “uygunsuz kapanma” olarak anılır. Kafatasının gereğinden küçük alanla geliştiği ve kafatasının beyinin gelişimine engel olduğu anlamına gelir. 3 aydan önce kapanan bıngıldağın bebeğin beyin gelişimini engeller.
Bıngıldağın görevi nedir?
Kafatasında daha kaynamamış kemikler beyin gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda bıngıldağın oluşturduğu esneklik sayesinde bebek doğum kanalından geçerken başını oluşabilecek zararlardan korumasına yardımcı olur.

Bıngıldağın atması
Bıngıldağın atması ebeveynleri endişelendirsede doktorlar bir problem olmadığını söyler. Saçı daha çıkmamış bebeklerde görünen bıngıldağın atması hastalık belirtisi değildir. Ağlayan bebeklerde bıngıldak atması daha çok görülür. Bıngıldak atması zaman geçtikçe geçecektir.
Hekiminize ne zaman danışmalısınız?
Bıngıldağın çökmesi bıngıldakta sürekli şişlik durumunda hekiminize başvurmanız gerekir. Bıngıldağın çökmesi ve şişmesi durumunuzda bebeğinizde halsizlik, emememe, aşırı ağlama, ateş, kusma gibi belirtiler gözlemliyor iseniz zaman kaybetmeden hekiminize danışmalısınız.
Bıngıldak çökmesi
Bıngıldak çökmesi susuzluktan olduğu söylenir. İshal olan bebeklerin vücudu su kaybeder buda bıngıldağın çökmesine sebep olur. Bebeğin su ihtiyacının giderilmesi için bebeğinizi sık emzirmelisiniz.