Bebeğinizin dişleri çıktığı için çok mutlu hissediyorsunuzdur. Bebeğinizin büyüdüğünü görmek size mutluluk verir. Yiyecekleri çiğneyebilecek ve yeni tatlar keşfedebilecek. Eğer doktoru izin verir ve katı gıdaya geçerse sizinle birlikte masada yemek yer. Daha kolay yemek yiyecek ama diş çıkartma akabinde diş gıcırdatmayı getirebilir. Endişelenmekte haklısınız. Diş gıcırdatma durumu yani tıptaki ismi “bruksizm” bebeğiniz büyüdüğünde çene ve diş yapısında büyük problemlere neden olabilir. Bu sorun nasıl çözülür? Sebepleri nelerdir?
Bebeğim uyurken neden dişini gıcırdatıyor?
Bebekten bebeğe göre değişilik gösteren sebepler vardır. Bebeğinizin bir yeri ağrıyor olabilir bundan dolayı gıcırdatıyor olabilir. Psikolojik nedenler diş gıcırdatmaya yol açabilir. Olur mu canım bebeğin psikolojik sorunu mu olurmuş dediğinizi duyar gibiyim. Bebeklerde de psikolojik problemler olabilir.

Stres
Bebeğim daha küçük ne stresi diye düşünmeyin. Bebeklerde strese girebilir. Düşünsenize evde huzur yok kavga ortamı var sürekli bebeklerin hiç bir şey hissetmediğini anlamadığını düşünebiliriz ama aslında hiçte öyle değil bebekler hisseder ve anlar. Buda bebeğin diş gıcırdatmasına neden olabilir.
Diş Çıkarma Süreci
Bilirsiniz ki diş çıkarma süreci sancılı ve huzursuz bir dönemdir. Uyurken dişlerinde ağrı hissedebilir ve dişlerini gıcırdatır.
Reflü
Bebeklerin midesinden ağzına gelen yiyeceklerden dolayı çiğneme isteği uyanabilir ve diş gıcırdatmaya neden olabilir. Reflü diş gıcırdatmak için çok önemli bir sebep olarak anılmasada aslında önemli sebeplerden birisidir.
Diş Gıcırdatmanın Tedavisi
Diş gıcırdatma problemini çözmenin en kolay yolu diş hekimine başvurmaktır. Diş gıcırdatma herşeyden önce diş ve çene yapısı sorunudur. Bu sorunla çocuk diş hekimi (pedodontisi) ilgilenir. Eğer hekim çene ve diş yapısında problem olduğunu tespit eder ise ona göre tedavi süreci belirler. Eğer sorun psikolojik sebeplerden kaynaklanıyorsa sizi uzmana yönlendirecektir. Hekim muayenesinden sonra sizi bir pedogoga veya beslenme uzmanına yönlendirir.
Aşağıdaki yazılarımıza göz atmak ister misiniz?
Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Anlaşılır ?
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Neler ? Bebeklerde Kehribar Kolyesi İşe Yarar mı?